Dzień pizzy

wpis w: Aktualności | 0

pizza-380773_1280

9 marca 2016 r. obchodziliśmy w szkole najpyszniejsze święto świata — Dzień Pizzy. Kochamy jeść pizzę, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie znaczy to, że w pozostałe dni obowiązuje abstynencja – codziennie bowiem sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pizz. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Bo z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki.

 

 

Nasza pizza miała doskonały skład dzięki darczyńcą:

  1. Barbarze Kozioł z Przedsiębiorstwa Produkcyjno Handlowo Usługowego GRAAL Catering – Kraków, ul. Stanisława Skarżyńskiego 1;
  2. Rafałowi Stefańskiemu z restauracji „Stacja Smaków” – Kraków, ul. Bosacka 18;
    P. Lidii Serafin z Wytwórni Cukierniczej – Kraków, os. Zielone 16.

Pysznie dziękujemy!!!!!

 

Opracowała: P.Jolanta Czerwińska