WOLNE MIEJSCA W REKRUTACJI 2017/2018
WNIOSEK O PRZYJĘCIE DO KLASY PIERWSZEJ SZKOŁY PONADGIMNAZJALNEJ NA ROK SZKOLNY 2017/2018
W Technikum Nr 2 kształcimy w zawodach:
technik żywienia i usług gastronomicznych
kelner
nauczysz się tu:
- profesjonalnej obsługi kelnerskiej
- prowadzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego
- nowoczesnych technik kulinarnych
- umiejętności baristycznych i barmańskich
- przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości
- wykonywania czynności związanych z obsługą gości
- rozliczania usług kelnerskich.
W Szkole Branżowej I stopnia Nr 2 kształcimy w zawodach:
kucharz
cukiernik
nauczysz się tu
- różnorodnych technik kulinarnych
- obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych
- technik żywienia i zasad podawania potraw
- pracy zawodowej jako uczestnik zajęć praktycznych w renomowanych zakładach gastronomicznych miasta Krakowa
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
- sporządzania półproduktów cukierniczych
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych
- dekorowania wyrobów cukierniczych
[hr]
SPOTKANIA Z GWIAZDAMI
[hr]
Warsztaty
I.
Superfoods
06 czerwca uczniowie klasy 2TG uczestniczyli w warsztatach na temat ,,Superfoods” prowadzonych przez panią dietetyk Annę Chećko.
Uczniowie dowiedzieli się czym właściwie jest super-żywność i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia. Pani dietetyk przekonywała, że dieta oparta o te produkty sprawia, że mamy więcej energii, witalności i zdrowia. Poprawia samopoczucie, uodparnia na stres oraz usprawnia myślenie. Po warsztatach uczniowie wybrali się do kawiarni, aby przy kawie porozmawiać o kawie. W ten sposób omówiono temat lekcyjny,, Napoje gorące i ich wpływ na zdrowie człowieka”.
Dla zainteresowanych:
Superfoods
Na miano super żywności zasłużyć mogą jedynie produkty naturalne, nieprzetworzone, które w swoim składzie zawierają wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Super produkt powinien zawierać składnik, który ma szczególne własności, potwierdzone naukowo. Jest ich naprawdę dużo, a każdy posiada nieocenione właściwości. Do szczególnych produktów zaliczamy: tłuste ryby morskie bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, wiele warzyw i owoców, m.in jarmuż, czosnek, brokuły, jagody acai, jagody goji, algi, orzechy, świeży olej lniany i rzepakowy, kiszonki, ale także jogurty naturalne.
Kawa kopi luwak:
Najdroższą i najbardziej ekskluzywną kawą na świecie jest kopi luwak z Indonezji. Kilogram tego specjału kosztuje 3,6 –4 tys. zł, zaś filiżanka naparu zamówiona w wybranych restauracjach angielskich –ok. 60 funtów (ponad 360 złotych).Kopil luwak produkuje się w ilości nie przekraczającej 400 kg rocznie, a czasem nawet takich „zbiorów” nie udaje się osiągnąć.
Poniżej przykładowe napoje gorące wypite przez uczniów:
Więcej wiadomości w zakładce AKTUALNOŚCI – kliknij i zobacz 🙂