GASTRONOMIA

wpis w: Aktualności | 0

WOLNE MIEJSCA W REKRUTACJI 2017/2018

 WNIOSEK O PRZYJĘCIE DO KLASY PIERWSZEJ SZKOŁY PONADGIMNAZJALNEJ NA ROK SZKOLNY 2017/2018


W Technikum Nr 2 kształcimy w zawodach:

technik żywienia i usług gastronomicznych  

kelner

nauczysz się tu:

  • profesjonalnej obsługi kelnerskiej
  • prowadzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego
  • nowoczesnych technik kulinarnych
  • umiejętności baristycznych i barmańskich
  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości
  • rozliczania usług kelnerskich.

 

W Szkole Branżowej I stopnia Nr 2 kształcimy  w zawodach:
kucharz 

cukiernik

nauczysz się tu

  • różnorodnych technik kulinarnych
  • obsługi nowoczesnych urządzeń gastronomicznych
  • technik żywienia i zasad podawania potraw
  • pracy zawodowej jako uczestnik zajęć praktycznych w renomowanych zakładach gastronomicznych miasta Krakowa
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów cukierniczych
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych
  • dekorowania wyrobów cukierniczych

 

 

[hr]

SPOTKANIA Z GWIAZDAMI

[hr]

Warsztaty

I.

Superfoods     

06 czerwca uczniowie klasy 2TG uczestniczyli w warsztatach na temat ,,Superfoods” prowadzonych przez panią dietetyk Annę Chećko.
Uczniowie dowiedzieli się czym właściwie jest super-żywność  i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia. Pani dietetyk przekonywała, że dieta oparta o te produkty sprawia, że mamy więcej energii, witalności i zdrowia. Poprawia samopoczucie, uodparnia na stres oraz usprawnia myślenie. Po warsztatach uczniowie wybrali się do kawiarni, aby przy kawie porozmawiać o kawie. W ten sposób omówiono temat lekcyjny,, Napoje gorące i ich wpływ na zdrowie człowieka”.

Dla zainteresowanych:

Superfoods

 Na miano super żywności zasłużyć mogą jedynie produkty naturalne, nieprzetworzone, które w swoim składzie zawierają wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Super produkt powinien zawierać składnik, który ma szczególne własności, potwierdzone naukowo. Jest ich naprawdę dużo, a każdy posiada nieocenione właściwości. Do szczególnych produktów zaliczamy: tłuste ryby morskie bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, wiele warzyw i owoców, m.in jarmuż, czosnek, brokuły, jagody acai, jagody goji, algi, orzechy, świeży olej lniany i rzepakowy, kiszonki, ale także jogurty naturalne.

Kawa kopi luwak:

Najdroższą i najbardziej ekskluzywną kawą na świecie jest kopi luwak z Indonezji. Kilogram tego specjału kosztuje 3,6 –4 tys. zł, zaś filiżanka naparu zamówiona w wybranych restauracjach angielskich –ok. 60 funtów (ponad 360 złotych).Kopil luwak produkuje się w ilości nie przekraczającej 400 kg rocznie, a czasem nawet takich „zbiorów” nie udaje się osiągnąć.

Poniżej przykładowe napoje gorące wypite przez uczniów:

 

 

Więcej wiadomości w zakładce AKTUALNOŚCI – kliknij i zobacz 🙂